Europa Europa Podcast

Europa Europa är en podcast med personliga berättelser och musik vald av människor som migrerat från olika platser i världen till Europa.

Europa Europa podcast är migration som poesi, migration som politik, migration som resande, migration som organisering, migration som väntan, migration som kamp, migration som förtryck, migration som liv.

Podcasten består av tio avsnitt och publiceras under våren 2016. Du kan lyssna på podcasten under hela 2016. Producerad med stöd från Kulturbryggan (extern länk).

Prenumerera med RSS

Öppna i iTunes (extern länk)

Lyssna på senaste avsnittet (avsnitt 6):

Avsnitt 6

Cindy Mizher kom från Beirut till Malmö hösten 2010 för att studera masters inom Film och Media produktion vid Lunds universitet, och har sedan dess varit bosatt i Malmö.

Cindy är producent och event manager. Hens arbete spänner över teater, film och musik, rör sej mellan konst och aktivism. Ibland är hen performer. Musiken vi hör i programmet är inspelad under en repetition tillsammans med musikerna Imad el Tamimi och Yazan al Qaq, på gitarr, oud och tamburin. Det är Cindy vi hör på sång.Ladda ner avsnitt 6 (Mp3)

Öppna i iTunes (extern länk)

Lyssna på avsnitt 6:

Avsnitt 5

Följ med på en lång och farlig resa genom Sahara, ett hav av sand lika dödligt som Medelhavet. Personen som har skrivit och läst in berättelsen om sin resa kallar sig här för ”Legitimation”. Hen föddes i Senegal och växte upp i Guinea och Senegal, där hen studerade ekonomi på universitetet. Hen gick genom 12 länder för att komma till Sverige i november 2013. Hen sökte asyl men fick inte sin ansökan prövad på grund av Dublinförordningen. Nu lever hen gömd i Sverige.

Musiken som spelas i avsnitt 5:Ladda ner avsnitt 5 (Mp3)

Öppna i iTunes (extern länk)

Lyssna på avsnitt 5:

Avsnitt 4

Khaled kom till Sverige 2014 och sökte asyl men fick inte sin ansökan prövad i Sverige på grund av Dublinförordningen. Sedan dess gömmer hen sig för att kunna söka asyl igen. I hemlandet jobbade hen som pedagog.

Texten du kommer höra är skriven av Khaled och inläst av Daniel Nicholas.

Musiken som spelas i avsnitt 4:Ladda ner avsnitt 4 (Mp3)

Öppna i iTunes (extern länk)

Lyssna på avsnitt 4:

Avsnitt 3

Alisa söker asyl i Sverige. I Bosnien är hen en offentlig person, sångare och låtskrivare.

Texten du kommer höra är skriven av Alisa och inläst av Lidija Badel. Översättningen från bosniska till svenska är gjord av Vesna Ohlsson.

Musiken som spelas i avsnitt 3:Ladda ner avsnitt 3 (Mp3)

Öppna i iTunes (extern länk)

Lyssna på avsnitt 3:

Avsnitt 2

Kudzai Chimbaira är skådespelare, regissör och kulturvetare. Hen är född och uppvuxen i Zimbabwe och flyttade till Sverige för sju år sedan. Hen är en av de scenkonstnärer som stod på scen i kabarén ”Europa Europa”.

Musiken som spelas i avsnitt 2:Ladda ner avsnitt 2 (Mp3)

Öppna i iTunes (extern länk)

Lyssna på avsnitt 2:

Avsnitt 1

Samira Motazedi är 34 år, född och uppvuxen i Iran, där hen bland annat har studerat Business Management. Efter att ha dömts till döden för brott mot den islamiska regimens regelsystem flydde Samira till Sverige, och sökte asyl här 2012. Hen fick avslag på sin ansökan 2013, sökte igen och fick återigen avslag i maj 2015. Under hela den här tiden och fortsatt har hen hållit sig gömd.

Samira bloggar (extern länk) för tidskriften Glänta på glanta.org (extern länk).

Texterna du kommer höra i den här podden är översatta av Linn Hansén.

Musiken som spelas i avsnitt 1:Ladda ner avsnitt 1 (Mp3)

Öppna i iTunes (extern länk)

Lyssna på avsnitt 1: